L’IDI (Institut D’innovació Empresarial de les Illes Balears ) ha impulsat la posada en marxa del clúster del sector nàutic per fomentar la cooperació empresarial i augmentar la competitivitat del sector. El Balearic Marine Cluster ja és una realitat gràcies a la implicació de les empreses de les Illes Balears.

El Balearic Marine Clúster és una organització oberta a empreses d’activitats industrials, lligades al turisme nàutic i a entitats que participin en la formació, recerca i desenvolupament del sector. Entre els objectius del clúster estan donar visibilitat internacional a Balears com a centre d’activitats nàutiques, afavorir el creixement i reforçar la posició competitiva del sector, augmentar la xifra de negoci, la rendibilitat i l’ocupació de qualitat del teixit empresarial, i coordinar la cadena de valor del sector per a augmentar la seva eficiència i la productivitat a Balears.

La creació del Balearic Marine Clúster s’emmarca en la línia de foment de clústers industrials del Pla Industrial 2018-2025 amb l’objectiu de rellançar una estratègia de clústers, com a eina per a incrementar la competència, col·laboració i el vincle informal entre les empreses i institucions d’un entorn geogràfic determinat, tractant d’aprofitar els avantatges competitius del territori. Aquesta actuació està confinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del Programa Operatiu FEDER de les Illes Balears per al període 2014-2020.

Segons les conclusions del projecte de Desenvolupament estratègic i posada en marxa del clúster nàutic iniciat el 2018, el sector de la nàutica recreativa concentra a les Illes Balears 272 empreses, amb una facturació de 561 milions d’euros presentant un creixement acumulat del 10,5% en els últims quatre anys, i ocupant 2.676 treballadors.

L’anàlisi del sector assenyala que el 51% dels negocis pertanyen a l’àmbit d’activitats industrials de manteniment i reparació d’embarcacions (refit & repair), tant per a grans com per a petites i mitjanes eslores. La resta de la cadena de valor està formada per activitats lligades al turisme nàutic: marines, chárters, agències de serveis de management i brokerage, comerç, etc.

Si vols més informació o estas interessat en formar part del cluster, pots contactar directament amb la Cluster Manager, Gulsan Atalay, gatalay@balearicmarinecluster.com o bé amb nosaltres a comerc@santjosep.org