L’Ajuntament de Sant Josep es compromet a convocar cada 15 dies als agents econòmics i socials de la Mesa de Turisme mentre duri la crisi causada pel Covid-19 i els anuncia que els serveis municipals estaran preparats davant una eventual reactivació del sector.

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha celebrat aquest migdia la primera Mesa de Turisme de l’any, que habitualment servia per analitzar les perspectives de la propera campanya turística i en aquesta ocasió s’ha celebrat a través de videoconferència i s’ha dedicat de forma monogràfica a la situació causada pel Covid-19 al municipi, que es viu «amb preocupació», com han expressat els representats de les patronals, sindicats i forces polítiques. Davant això, l’alcalde, Josep Marí Ribas, que ha estat acompanyat pel regidor de Turisme, Vicent Roselló, i la regidora de Contractació, Pilar Ribas, s’ha compromès a convocar cada 15 dies als integrants de la Mesa per a fer un seguiment de l’evolució de la pandèmia i de l’efecte de les mesures per a la seva contenció.

Val a dir que normalment aquest fòrum es reunia dos vegades anuals, abans i al final de cada campanya turística, però davant la gravetat de la situació i la ràpida evolució dels esdeveniments tots els participants, gairebé una trentena, han coincidit en la necessitat de convocar-la més sovint. Tots els sectors han traslladat la seva preocupació per aquesta crisi i s’han mostrat esperançats en que sigui possible una ràpida sortida al confinament i a la greu situació econòmica que ha generat.

També han valorat la iniciativa de l’Ajuntament de mantenir aquesta primera trobada en les dates en que s’ha vingut celebrant cada any tot i la situació de confinament. L’alcalde ha destacat «la unitat política que mantenim totes les forces del municipi», que s’ha constatat a la Mesa, i el consens existent sobre «l’absoluta prioritat que han de tenir en aquest moment les mesures socials per donar suport a les persones».

Així mateix, Marí Ribas ha recollit també la petició d’afavorir l’activitat econòmica activant la inversió en obra pública amb projectes de gran abast com la renovació d’un tram de Platja d’en Bossa o la gran transformació projectada a Cala de Bou.

Des de la representació empresarial s’ha expressat l’interès de companyies aèries i turoperadors en poder volar a Eivissa en quan això torni a ser possible i han informat que el sector es podria reactivar de forma molt ràpida per poder atendre aquesta demanda. Per això s’ha demanat des de la Mesa a l’Ajuntament que tengui els serveis municipals a punt per acompanyar aquesta reobertura, al que s’hi ha compromès l’alcalde.

Altres temes que s’han plantejat han estat la possibilitat de mesures fiscals per afavorir al sector, amb descomptes i ajornaments d’imposts com l’IBI o taxes com la recollida de fems i la d’ocupació de la via pública que abonen les terrasses; la possible petició a Costes d’ajornar el pagament del canon a la zona de domini públic o la disponibilitat de romanent a la institució per adoptar accions de promoció i dinamització.

Sant Josep de sa Talaia,  21 d’ abril de 2020