La Mesa de Turisme de l’Ajuntament de Sant Josep es reuneix per segona vegada per analitzar la crisi del Covid-19 amb voluntat per part dels 29 representants socials i econòmics participants de contribuir a la reactivació econòmica del municipi

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha celebrat avui la segona Mesa de Turisme d’enguany, centrada novament en analitzar l’evolució de la pandèmia i el seu impacte en l’economia del municipi. Amb aquesta trobada s’ha donat compliment a la voluntat de reunir-se de nou acordada en la primera sessió, celebrada fa dues setmanes, i s’ha constatat les ganes de treballar en la necessària reactivació un cop s’acabi el confinament de tots els representants econòmics, socials i polítics -29 persones han participat en la trobada per videoconferència- . L’alcalde, Josep Marí Ribas, ha recordat que Sant Josep «és el municipi turístic més important de l’illa, amb l’aeroport i alguns dels seus principals atractius, i és un dels més importants de Balears» i d’aquí la necessitat de «mantenir activa la mesa on hi seuen tots els implicats en la nostra principal activitat econòmica».

En aquesta mesa s’ha fet un repàs a les mesures adoptades ja des de l’Ajuntament i s’han posat sobre la taula algunes de les iniciatives per incentivar l’activitat econòmica. Entre elles, l’equip de govern ha anunciat que, excepcionalment per aquesta temporada,  les terrasses dels locals quedaran exemptes del pagament de la taxa d’ocupació de via pública. A més, ateses les limitacions que obliguen a reduir-ne la cabuda fins al 50%,  només enguany l’Ajuntament de Sant Josep permetrà que ocupin fins un màxim del doble de la superfície que tenien autoritzada.

Això sempre i quan no s’afecti el trànsit de persones ni s’envaeixi l’espai d’un altre negoci. Per optar a aquesta possibilitat, l’establiment haurà de comunicar la intenció d’augmentar de superfície i l’Ajuntament ho autoritzarà després de la visita d’un agent de la Policia Local que certificarà que es compleixen les dues limitacions esmentades.

Aquesta mesura se suma a les ja anunciades, com l’ajornament del pagament del canon de platges fins el 30 de juny o la possibilitat de seguir treballant a les obres en zones turístiques també durant l’estiu. Sobre aquest punt, des del sector hoteler s’ha demanat que es sigui sensible als casos de construccions en marxa a prop dels establiments que rebin algun turista i des de l’Ajuntament s’ha reiterat el compromís d’intercedir-hi per donar prioritat a l’activitat turística.

Com en l’anterior sessió, els agents econòmics i socials han coincidit en la incertesa existent sobre el sector i han agraït l’esforç del consistori per convocar-los a un fòrum on poder intercanviar informació i aportar propostes.

En aquest sentit, la participació de la directora de l’aeroport d’Eivissa, Marta Torres, ha estat molt ben rebuda, alhora d’aportar informació sobre la cautela amb que afronten els propers mesos les línies aèries.

En la Mesa s’han plantejat interrogants que l’Ajuntament traslladarà com ara la viabilitat d’implantar un sistema per certificar la desinfecció dels establiments o les restriccions que encara persistiran al desplaçament entre municipis amb la propera entrada en la Fase 1 del desconfinament.

 

Sant Josep de sa Talaia, 7 de maig de 2020