L’Alcalde de Josep Marí Ribas, junt amb la regidora d’Ocupació, Noemí Bonet, han donat la benvinguda als primers 35 treballadors i treballadores que s’incorporen a l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia gràcies al programa SOIB Reactiva, que subvenciona amb 482.026 euros la incorporació de fins a 60 persones al municipi. En aquest primer torn està previst incorporar a 13 persones aturades de menys de 30 anys; altres quatre aturades de llarga durada de més de 30 anys i 18 més que es troben sense feina per causa de la COVID-19. Sant Josep incorporarà un total de 88 persones en els propers mesos a través dels distints programes finançats pel Servei d’Ocupació de Balears (SOIB).

Marí Ribas ha rebut «amb els braços ben oberts un important grup de persones que ens ajudaran a fer front a la important càrrega de treball que tenim a l’Ajuntament, on no estaran de mans plegades perquè tenim molt per fer. Tant de bo l’experiència que agafaran entre nosaltres obri noves oportunitats d’ocupació per a molts d’ells i elles».

«Vivim un període especialment complicat per a trobar una ocupació a les nostres illes, així que aquests mesos de feina ajudaran a molts a sortir endavant i superar aquesta etapa. Aquí sortim guanyant tots, necessitam les seves ganes de treballar i estam segurs que faran molt bona feina pel nostre municipi», ha dit Boned.

Aquestes 35 persones s’incorporen a distintes feines al sí de l’Administració local: 13 reforçaran les feines de neteja i desinfecció a les escoles del municipi i dependències municipals, requerides per la situació de pandèmia; unes altres 11 treballaran com operaris de serveis generals en diferents tasques de manteniment i jardineria a les instal·lacions públiques; a més, sis persones treballaran com auxiliars administratives per reforçar diferents àrees de l’Ajuntament, cinc ordenances .

Al segon torn, que començarà a treballar entre finals de febrer i principis de març, està previst incorporar un contingent de 25 persones, que es repartiran també entre aquestes diferents tasques, fins arribar a les 60 previstes. Aquestes persones tendran un contracte de feina per un període de 4 mesos en una iniciativa que pretén millorar la seva ocupabilitat, mantenir les seves competències professionals i proporcionar una experiència laboral recent a tots i totes, a més de garantir-los uns ingressos.

Les persones que s’incorporen a través del programa SOIB Reactiva procedeixen dels tres tres col·lectius considerats prioritaris en aquesta acció: joves, persones aturades de llarga durada i les ja esmentades persones directament afectades per la COVID-19 que es troben preferentment sense prestacions o subsidis i amb càrregues familiars.

SOIB Reactiva 2020 és un dels principals programes inclosos dins del Pla de Xoc per a l’Ocupació Juvenil 2019-2021 i el Pla Reincorpora-T per prevenir i reduir l’atur de llarga durada 2019- 2021 i forma part d’un paquet de mesures d’abast immediat, que ja estan en marxa o ho estaran properament, amb l’objectiu incidir directament en la dinamització del mercat laboral de les Illes Balears. En el cas de l’Illa d’Eivissa, el pla implica una inversió de 9,2 milions d’euros i un benefici directe a més de 4.200 persones.

La convocatòria del programa SOIB Reactiva 2020 respon a les mesures d’actuació del Pla d’Emergència en favor de l’ocupació com a resultat de la crisi sanitària de la COVID-19 i disposa d’un suport econòmic sense precedents a les Balears, ha estat promogut pel SOIB i cofinançat pel Fons Social Europeu en el marc dels Programes Operatius d’Ocupació Juvenil i Regional 2014-2020, per fons de l’Estat a través de Conferència Sectorial i pel Fons per afavorir l’Impuls del Turisme Sostenible (ITS).

A més d’aquest programa, a Sant Josep ja treballen els 20 usuaris dels programes T’Atenem i Sant Josep t’Informa, finançats pel SOIB en el marc dels programes mixtos de Formació i Ocupació, finançats també amb fons estatals de la Conferència Sectorial i el Fons Social Europeu.