L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia és un dels 14 municipis que participen en el projecte de Emblemàtics Balears, una iniciativa per catalogar els establiments més icònics de les illes i en la que ja hi ha els 102 primers comerços inscrits, cinc d’ells del municipi eivissenc. La iniciativa, presentada fa uns dies a Mallorca, inclou la posada en marxa del web www.emblematicsbalears.es, que recull tota la informació dels comerços catalogats i que serà l’eina a través de la qual es visibilitzarà i promocionarà el teixit comercial tradicional.

«Sant Josep havia d’estar entre els municipis pioners en la implantació d’aquest catàleg, perquè coincideix plenament amb el nostre objectiu de posar en valor el comerç de proximitat com un atractiu més dels nostres pobles. El comerç emblemàtic atreu gent als nostres carrers i és un reconeixement a la constància i a la evolució, perquè ningú aguanta durant generacions un negoci si no és capaç d’adaptar-se als temps innovant des de la tradició», ha dit la tinent d’alcalde de Comerç, Pilar Ribas.

Així, hi ha cinc establiments de Sant Josep que ja figuren a aquesta ‘guia virtual’ del comerç més tradicional de les illes. Al barri de Can Bellotera de Sant Jordi, la xarcuteria Can Ros, amb una història que arranca el 1960 i reconeguda avui per la qualitat de les seves carns eivissenques. A la partió d’aquesta parròquia amb Sant Josep s’hi enclava Can Jordi, una petita botiga familiar d’arquitectura indiana amb més d’un segle d’activitat que ha anat evolucionant i avui dia és també un actiu espai cultural.

Arribant al nucli de Sant Josep es troba el següent emblemàtic: Can Pep Xica, una antiga botiga de carretera que ofereix una mica de tot i acumula més de 70 anys d’història. Al centre del poble hi ha Can Pou, un comerç tradicional que encara ofereix records i elaboracions artesanals junt amb serveis de copisteria i revelat. Molt a prop de la costa, al centre des Cubells, hi ha un altre dels exemples de comerç de queviures, Can Reial, que s’obre el 1958, el mateix any que es consagra la petita esglèsia del poble, i continua en mans de la família Roig des de llavors.

«Aquests són els primers que hi figuren, però n’anirem inscrivint més a mesura que ens ho demanin els interessats, perquè comerç arrelat, tradicional i vinculat al nostre patrimoni en tenim molt i divers», ha explicat la regidora.

El projecte Emblemàtics Illes Balears neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. Un dels objectius d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics. Tot i que la iniciativa es centra en els comerços catalogats, la resta de teixit comercial se’n beneficiarà ja que els emblemàtics també funcionen com a element tractor i reclam per als visitants de dins i fora de les illes.

L’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), entitat dependent de la conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica i responsable del projecte juntament amb la direcció general de Comerç, ha editat un manual perquè siguin els mateixos ajuntaments els que identifiquin els negocis que compleixen els requisits per ser emblemàtics. De fet, s’han establert una sèrie de categories per unificar els criteris entre tots els participants en el projecte. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un ofici o producte singular), amb història (amb més de 75 anys de vida), i amb patrimoni (amb elements arquitectònics destacats). Els establiments que compleixen aquestes tres categories són emblemàtics.

Emblemàtics Balears és un projecte viu que creixarà a mesura que s’hi incorporin més ajuntaments i comerços. De moment, els municipis que ja compten amb establiments catalogats són, Sant Josep de sa Talaia (5), Formentera (Sant Ferran 1 i Sant Francesc Xavier 5), Santa Eulària des Riu (5), Alaró (3), Consell (6), Esporles (5), Inca (14), Llucmajor (8), Manacor (16), Marratxí (5), Pollença (9), Santanyí (7), Alaior (5), Ferreries (8). Per categories, hi ha 32 establiments emblemàtics, 24 arrelats i amb història, 21 amb patrimoni i història, 18 amb història, 6 arrelats, i 1 amb patrimoni.