L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia presenta aquesta tarda el resultat de les meses de treball per a l’impuls de l’activitat comercial al municipi del diagnòstic elaborat de les enquestes a empresaris i de les reunions de treball amb el sector. La presentació es farà a les 20 hores a la sala de plens de l’Ajuntament, on s’ha convocat als agents econòmics i socials del municipi, i es clourà amb una presentació dels reptes estratègics identificats per al sector. «Tant el resultat del diagnòstic com les propostes estratègiques que presentarem aquesta tarda ens han de servir per iniciar una reflexió sobre el camí que hem de prendre tots pels propers anys, i la part que li toca a l’Administració en aquest marc», ha destacat la tinent d’alcalde de Comerç, Pilar Ribas.

Entre els reptes identificats hi ha la millora de l’arrelament del sector als nuclis urbans. Aquí l’Administració ha d’impulsar accions conjuntes de comunicació i millorar el sentit de permanència dels negocis als diferents nuclis del municipi  amb la promoció del model de comerç de proximitat, alhora que se li demana fomentar el passeig i l’activitat de carrer que atregui visitants.

Això enllaça amb l’objectiu de recuperar l’espai comercial urbà regulant els usos i activitats i amb la creació d’espais adequats per al seu desenvolupament, amb accions d’embelliment i de singularització de l’entorn urbà.

El tercer eix busca millorar la competitivitat del sector, pel que fa falta reduir la bretxa digital existent a Sant josep i amb l’impuls de programes d’actualització i de millora de la imatge de marca tant dels negocis com dels espais destinats al comerç del municipi, a més de les accions de foment de l’empreneduria.

Aquestes estratègies són el resultat del retrat del comerç de Sant Josep, elaborat a partir de les enquestes fetes entre 130 comerciants del municipi i els inputs recollits en les diverses trobades sectorials realitzades als últims mesos als principals nuclis de població del municipi.

Així, la mostra la formen sobretot establiments situats als nuclis de més població: Cala de Bou, Sant Jordi i Sant Josep, i pertanyen principalment (en un terç dels casos) a la hoteleria i la restauració. Un 36% superen els 4 empleats. . Presenten situacions com que la major part dels negocis són joves (la meitat tenen entre 5 i 10 anys) i es troben en règim de lloguer (el 63%) i són de primera generació (no han passat de pares a fills). De fet, la majoria d’empresaris pensen que no tendran relleu (per manca de rendibilitat al seu negoci o per no disposar d’un familiar interessat a seguir la seva activitat). Només un 4,6% del teixit comercial supera els 50 anys d’activitat i una xifra similar van per la cinquena generació al front del negoci.

Quant a la marxa de la seva empresa, un 33,5% considera que té una bona rendibilitat, el 40% la consideren normal i el 27,5% creu que aquesta és baixa. Principalment es nodreixen del consumidor local (53,5%) tot i que un 14% atreu clients d’altres municipis i un terç té la principal clientela entre els estrangers que visiten l’illa.

La digitalització és una de les seves principals assignatures pendents, amb només un 4% de comerços que venen online  i només la meitat presents a les xarxes socials i hi ha una manca generalitzada d’estratègies digitals. Són crítics amb la imatge del municipi i un terç dels enquestats considera que aquesta no genera un retorn al teixit econòmic.

Aquesta opinió contrasta amb la recollida a les trobades presencials i amb la baixa participació en les activitats formatives orientades al sector, que han rebut una valoració molt alta per part del 17% de l’empresariat que hi ha assistit. De fet, la principal reclamació que tenen els enquestats cap a l’Administració és que se’ls proporcionin incentius i també accions de suport a la digitalització dels negocis.

Uns altres aspectes que s’analitzen són la modernització dels negocis, als que un 72% de les enquestes diuen que s’han fet inversions als últims tres anys tot i que la meitat d’empresaris no tenen intenció de tornar a fer-hi millores en el futur, i les dificultats de contractació que tenen. En aquest epígraf, un 60% de respostes diuen no patir problemes per trobar personal, però entre els que sí en tenen destaquen la dificultat per trobar treballadors especialitzats en un 70% dels casos.

Aquestes mateixes dificultats s’estenen a l’hora d’avaluar l’impacte de la pandèmia al teixit comercial, i la meitat d’enquestats diuen que s’han vist «molt afectats» per la COVID-19, que només ha tengut un efecte lleu sobre el 8,3% de negocis.

Sant Josep de sa Talaia, 13 d’octubre de 2021