La Secretaria General d’Indústria i de la Pime del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a través de la Fundació EOI i en col·laboració amb l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), han presentat la Convocatòria Regional del programa Activa Startups, destinat a pimes que tenguin un repte d’innovació en matèria de transformació digital, desenvolupament i incorporació de tecnologies emergents, transformació cap a una economia baixa en carboni o incorporació en el model de negoci de la pime.

Activa Startups, pertanyent a la família de programes Activa, és una iniciativa del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme en el desenvolupament de la seva Estratègia Nacional d’Indústria Connectada 4.0, que té entre els seus objectius l’impuls de la transformació digital de la indústria espanyola, per augmentar el seu potencial de creixement i alhora desenvolupar l’oferta local de solucions digitals.

“Activa Startups” és una iniciativa del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme emmarcada dins de les àrees estratègiques definides en l’Estratègia Nacional d’Indústria Connectada 4.0. l’objectiu del qual és incrementar el valor afegit industrial i l’ocupació qualificada en el sector, afavorir un model propi per a la indústria del futur desenvolupant l’oferta local de solucions digitals, i promovent, també, palanques competitives diferencials per a donar suport a la indústria espanyola i impulsar les seves exportacions.

Aquest programa dona suport a la col·laboració entre empreses emergents/startups i empreses consolidades amb potencial d’innovació. Té com a finalitat l’impuls de la innovació i el creixement d’empreses de nova generació, a través del desenvolupament d’entorns col·laboratius i impulsant la seva digitalització.

El seu principal objectiu és el desenvolupament de projectes de col·laboració entre pimes i startups, que serveixin per a impulsar el seu creixement empresarial.

Les actuacions susceptibles de finançament seran projectes d’innovació en matèria de transformació digital, desenvolupament i incorporació de tecnologies emergents, transformació cap a una economia baixa en carboni o incorporació de l’economia circular en el model de negoci de la pime.

Les tipologies d’actuació podran ser qualsevol de les següents:

Projectes per a la generació d’innovació a través de la resolució de reptes tecnològics d’empreses, sectors, ciutats i/o missions que serveixin per a trencar bretxes socials, generacionals, i territorials.

Actuacions d’assessorament en matèria d’innovació en l’àmbit tecnològic, amb l’objectiu de donar resposta a reptes plantejats en empreses que busquen la innovació oberta mitjançant solucions basades en tecnologies disruptives.

Actuacions encaminades a adquirir nous coneixements i aptituds que puguin ser útils per a desenvolupar nous productes, processos o serveis, o permetin millorar considerablement els ja existents.

Actuacions de demostració, adaptació i personalització de diverses tecnologies, proves i experimentació amb tecnologies digitals, transferència de coneixements i tecnologia, test de validació, proves de concepte, producció de prototips etc.

Les tipologies d’actuació són projectes per a la generació d’innovació a través de la resolució de reptes tecnològics d’empreses que serveixin per trencar bretxes socials, generacionals i territorials.

La Fundació de l’Escola de l’Organització Industrial (EOI), adscrita a la Secretaria General d’Indústria i de la Pime, és l’encarregada de gestionar la inversió prevista per les convocatòries Activa Startups, que compta amb 44 milions d’euros procedents del fons del mecanisme de Recuperació i Resiliència que tenen previst donar suport a 1.100 pimes abans de final de 2023.