17 de maig, Dia Mundial del Reciclatge, la Direcció General d’Indústria i PIME ha volgut posar a la disposició de les pimes una eina d’autodiagnòstic digital gratuït d’Economia Circular amb la qual puguin analitzar les mesures de circularitat que s’han adoptat i, en funció d’aquestes, poder-los oferir recomanacions i propostes per a evolucionar cap a un model circular, eficaç i que pugui evolucionar en el temps.

L’Economia Circular es proposa com un model de producció i consum, basat en diferents estratègies, que busca maximitzar l’ús dels productes, regenerar els sistemes naturals i recuperar tots els materials amb la finalitat de mitigar els efectes del canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat, les deixalles i la contaminació. Reutilització, reciclatge, menor necessitat de recursos i ressò dissenyo eficaç són part de l’únic idioma possible perquè la nostra economia pot parlar en termes de resiliència, posicionament estratègic i eficiència socioeconòmica, per a poder sobreviure als reptes als quals ens enfrontem en l’actualitat.

Per aquest motiu, l’eina s’ha concebut de manera didàctica, on s’expliquen els conceptes fonamentals en funció de cada bloc de preguntes i amb un glossari general.

El qüestionari de l’eina es divideix en 9 eixos:

Gestió de recursos
Comunicació i formació
Ecodisseny
Digitalització
Allargar la vida útil
Impacte Ambiental – Anàlisi del cicle de vida
Cooperació empresarial
Gestió de residus
Estratègia circular i normativa

Cadascun d’aquests eixos és independent de la resta, de manera que no és necessari contestar a les preguntes de tots els eixos, ni fer-ho en un ordre determinat, per a obtenir un informe amb recomanacions. El temps estimat per a emplenar cada eix és de 5-10 minuts.

Accés a l’eina: https://autodiagnosticoeconomiacircular.ipyme.org

Esperem que sigui del vostre interès i us demanem que la difongueu per a promoure la seva utilització.